Financieringsmogelijkheden

Er bestaan een pak tegemoetkomingen vanuit de overheid om de sprong naar de zelfstandigheid te wagen of om jouw zaak te laten groeien. Een overzicht van de mogelijkheden.



Lenen van de bank

Je kan, naast het eventuele startkapitaal die nodig is volgens de vorm van de vennootschap, beroep doen op een bank om een bepaalde som geld te lenen. Hou daarmee rekening dat de bank een businessplan of financieel plan zal opvragen om na te gaan hoe financieel gezond jouw idee is.

Wil je hulp bij het uitwerken van jouw ondernemingsplan? Dan kan je een brochure downloaden op de site van Vlaanderen.be: https://www.vlaanderen.be/publicaties/leidraad-voor-het-opstellen-van-een-ondernemingsplan

 

Hulp van familie, vrienden of kennissen

Als je geen eigen middelen genoeg hebt om een lening te krijgen, kan je misschien beroep doen op familie, vrienden of kennissen voor een startkapitaal in ruil voor mede-aandeelhouderschap over jouw onderneming.

Een andere mogelijkheid is een win-winlening, waarbij ze jou een bepaald bedrag lenen met een interessante belastingvermindering – weliswaar beperkt tot maximaal 200.000 euro over een looptijd van 8 jaar.

De procedure en voorwaarden daarvoor kan je nalezen op de site van Vlaanderen: https://www.vlaanderen.be/voordelige-lening-voor-ondernemingen-win-winlening



Risicokapitaal

Wanneer de bank geen lening wil geven omdat ze het risico te hoog inschatten kan je beroep doen op ‘risicokapitaal’ via publieke of private risicokapitaalverschaffers. Een overzicht daarvan kan je terugvinden online via de risico-kapitaal brochure op https://www.vlaanderen.be/publicaties/je-zoekt-risicokapitaal-overzicht-risicokapitaalverschaffers-in-vlaanderen-2019 of je kan er één komen ophalen bij de dienst economie van de stad.

 

Cofinanciering

De cofinanciering is een lening van maximaal 350.000 euro (of vier keer de eigen inbreng) waarmee Participatiefonds Vlaanderen (PMV) starters en bestaande ondernemingen een duwtje in de rug willen geven. Voorwaarde is dat de financiering gecombineerd wordt met een andere financiering via de bank, een investeringsfonds of één of meerdere business angels. Het gaat over een achtergestelde lening, wat betekent dat deze laatste in rij staat om door schuldeisers bij een eventuele faling benaderd te worden.

Meer informatie daarover kan je terugvinden op https://www.vlaanderen.be/cofinanciering.

 

Startlening

De Startlening is een lening waarbij je aan een voordelig tarief tot 100.000 euro kunt lenen onder bepaalde voorwaarden:

  • bestemd voor alle starters – ook werkzoekenden – die een eigen zaak willen beginnen. En die nog nooit of niet langer dan 4 jaar zelfstandige in hoofdberoep zijn geweest;
  • je woont of je maatschappelijke zetel is gelegen in het Vlaams Gewest;
  • je beantwoordt aan de Europese definitie van een KMO;
  • je gebruikt de lening voor materiële of immateriële investeringen;
  • duurtijd van de lening is minimaal 3 jaar en maximaal 10 jaar.

Wanneer je als werkloze de Startlening aangaat:

  • hoef je geen waarborgen in te brengen;
  • kan je een schuld tot 40.000 euro worden kwijtgescholden als u binnen de drie maanden na de stopzetting van jouw zaak kan aantonen dat de zaak onleefbaar was;
  • behoud je jouw recht op werkloosheidsuitkering als je de zaak binnen de 15 jaar na opstart terug stopzet – om welke reden dan ook.

De procedure en extra informatie kan je terugvinden op https://www.vlaanderen.be/startlening.