Een geveltuintje aanleggen lijkt je wel een goed idee, maar hoe werkt dat precies? Er zijn namelijk verschillende manieren om een geveltuin aan te leggen, al dan niet met een smalle, vaste plantenborder onder de klimplant(en):

1. Klimplanten klimmen direct tegen de gevel

2. Klimplanten klimmen via de klimhulp langs de gevel

3. Planten groeien via een modulair cassettesysteem of doek aan/tegen de gevel. Deze laatste optie is over het algemeen duurder, omdat er meer onderhoud, een bewateringssysteem en bemesting nodig zijn.

Systemen geveltuinen
Klimop - type 1 geveltuin

Type 1: Klimplanten kruipen over de gevel:

Dit type vraagt de minste inspanning om een geveltuin aan te leggen. Bij dit type is de plantlijst wel eerder beperkt doordat de gekozen planten zich moeten kunnen hechten aan de gevel. Een ander nadeel is dat er eventueel wat schade aan de gevel kan gedaan worden bij dit systeem. Maar een groot voordeel aan dit systeem is dat er geen klimhulp geïnstalleerd moet worden. Dit type is eerder een systeem dat in uitzonderlijke gevallen gedaan wordt.

Type 2 geveltuin

Type 2: Klimplant met klimhulp

Deze vorm van geveltuinen is de standaard, omdat er zo zeer beperkte schade is aan de bestaande gevel en het nadien makkelijk te vervangen of herstellen is zonder al te veel werk. Anders dan bij type 1 wordt als het ware een plant voor de gevels gecreëerd waardoor planten zich niet verankeren in de gevel en het plantenassortiment om uit te kiezen ook veel ruimer is.

Type 2 geniet onze voorkeur omwille van de volgende redenen:

  • Het is grondgebonden, waardoor water geven beperkt is.
  • Er wordt aan ontharding gedaan.
  • De kost is relatief laag en er kan een standaard duurzame klimhulp voorzien worden door middel van galvakabels.
  • Je hebt een zeer grote plantenkeuze.
  • De kost om te verwijderen is laag.
  • Het is een eenvoudige constructie en makkelijk te herstellen.

Type 3: Planten groeien via een modulair cassette systeem of doek tegen de gevel.

Dit systeem is zeer duur en er dient ook een bewateringssysteem voorzien te worden. Een voordeel is dat dit type niet grondgebonden is en dus zeer veel toepassingsgebieden heeft. Een nadeel is dat er hiermee niet wordt onthard, wat in beide voorgaande types wel het geval is.

Plantkeuze:

Bij voorkeur aan te leggen met een extra (volgens de mogelijkheden) planten- of bloemenborder. Vaste planten en streekeigen planten genieten onze voorkeur, al kiest de aanvrager uiteraard zelf de planten. 

Bekijk hier de plantenlijst

De plantenlijst is door de groendeskundige opgemaakt en wordt als info meegegeven. De plantenlijst bevat verschillende planten die op diverse ondergronden en standplaatsen kunnen groeien, er is voor iedere situatie iets beschikbaar. Deze planten zijn ook gemiddelde groeiers en geven weinig tot geen wortelopdruk.

Technisch:

Tijdens de melding geven we mee dat er best een plastic anti-wortelfolie langs de gevel geplaatst wordt om wortelgroei tegen te gaan die in de huizen binnen kan dringen. Het is niet zeker dat dit gebeurt, maar het beperkt de kans. De kost van de folie is klein en is makkelijk te plaatsen.

Bij de aanleg kan de uitgebroken tegel als kantsteen worden gebruikt. Een nieuwe betonnen kantsteen of cortenstaal als afboording gebruiken is ook goed. De uitgebroken tegels worden bewaard door de aanvrager of worden aan de stadsdiensten bezorgd.